Provinciaal Kampoenschap Hoofdklasse UPDB 2015

Remises troef in top klassement


Door Erik Maijenburg

Koploper Andrew Tjon A Ong heeft zijn koppositie weten te consolideren. Andrew en Jelmer speelde in een spannende partij remise en de overige concurrenten wisten van hiervan niet te profiteren. Alle wedstrijden in de bovenste helft van de hoofdklasse eindigde immers in een puntendeling.


Koploper Andrew Tjon A Ong heeft zijn koppositie weten te consolideren. Andrew en Jelmer speelde in een spannende partij remise en de overige concurrenten wisten van hiervan niet te profiteren. Alle wedstrijden in de bovenste helft van de hoofdklasse eindigde immers in een puntendeling.

Jelmer had thuis een opening voorbereid om het verschil kleiner te kunnen maken maar week abuis zelf als eerste af. Op het bord kwam na een bekend opening gesloten klassiek. Andrew verkreeg echter een kerkhof aanval. Omdat ruilen te veel tempi zou kosten liet Jelmer een voor de tegenstander gunstige hek toe. Tjon A Ong kon echter door tijdnood het voordeel niet optimaal benutten en na een leuk gambiet had Jelmer zelfs een voordelige remise te pakken.

Klaas Bor en Arne van Mourik werd een botsing tussen 2 totaal verschillende speelstijlen. Degelijk positiespel van Klaas werd beantwoord met ongebreideld maar krom aanvalsspel van Arne waarbij laatst genoemde al na 22 zetten zijn basisschijven had “opgebracht “. Omdat er in het middenspel flink werd geruild was het niet duidelijk was het niet duidelijk of zwarte voorsprong in ontwikkeling goede kansen zou gaan bieden. Uiteindelijk moest er een keuze gemaakt worden voor een onduidelijke vastloopvariant of doorbraak ten koste van een schijf met goede kansen op het terugwinnen van deze schijf. Het werd het laatste en de remise werd gauw beklonken.

Harry de Waard en Erik Maijenburg vochten ditmaal geen Keller uit. Harry verraste Erik op de 2e zet met 38-33. Harry was wellicht nog onder de indruk van de partij in 2014 en besloot wederom tot iets anders. Erik verkreeg vlot een klein voordeeltje met een randschijf op 26 en toen Harry het ook klassiek maakte ging Erik er eens goed voor zitten. Van de slechte binding 26-28 kon echter niet geprofiteerd worden doordat er genoeg materiaal aanwezig was op de korte vleugel van Harry. Toen Erik dacht de Zeistenaar toch in de problemen te hebben kwam zijn opponent met een fraai dubeloffer. Erik schrok zich wezenloos, maar wist toch vrij vlot een gelijkwaardige weerlegging te vinden. In het vervolg wist de Woerdenaar opnieuw groot voordeel te pakken maar het was allemaal, ook volgens “Flits”, net niet te winnen.

Ook bij Ruud Klaarenbeek en Laura Timmerman werd het evenwicht niet voldoende verbroken. Laura, net terug van het NK Vrouwen, speelde een rustige opening waarbij de stand al gauw klassieke structuren kreeg. Er gebeurde weinig spannende dingen omdat beide spelers rustige laveerde. Laura verkeeg naar mate de partij wel iets gemakkelijker spel, maar het was verre weg niet voldoende om Ruud te verschalken.

Ook Wouter van Beek en Willem Bor deden vrolijk mee met het “remise – spelletje”. De opening verliep ook hier rustig, waarbij Wouter een randschijf accepteerde. De opbouwfase verliep volgens geëigende patronen, waarbij de Coupe Phillipe dreiging Willem ervan weerhield veld 24 te bezetten. Net op het moment dat Wouter greep leek te krijgen op de stelling kon hij een 3 om 3 niet voorkomen waarna de muziek wel uit de stelling was. In het late spel kwam Willem nog beter staan maar het was en bleef remise. Bij analyse thuis van de familie Bor kwamen ze er echter achter dat Wouter een zeer spectaculaire combinatie miste op de 31e zet! U zult dit fragment terug gaan zien als waardigheidje op de UPDB site!

Was op 1 april dan alles remise? Gelukkig niet. Cock van Wijk wist wel te winnen en deed dit ten koste van Evert van de Pol. Het werd een spannend gevecht omdat eerst Cock en vervolgens Evert op het kerkhofveld belandde. Evert ging na verloop van tijd zelfs ongehinderd een veldje verder en leek goede kansen te hebben maar Cock zou Cock niet zijn als hij er een klein geintje in brengt. Evert werd gedwongen een schijf prijs te geven omdat een kleine doorbraakcombinatie dreigde. Er werd nog een schijf geofferd maar toen zag Evert in dat de doorbraak waar hij nog op hoopte er in het geheel niet in zat en kon opgeven.

Fred van Amersfoort herstelde zich na enkele nederlagen en won gedecideerd van Kennedy Krishnadath. Zoals altijd ging Kennedy vroeg naar de rand en zo kreeg Fred wat aanknopingspuntjes. Fred speelde vervolgens bewust scherpe zetten wat een dubieus middenspel tot gevolgd had. Er zaten verschillende riskante vastloopvarianten in het spel maar Kennedy koos verkeerd en Fred kreeg winnend voordeel waarna hij zijn prooi niet meer liet ontsnappen.

Ook was er winst voor Dick Beking. In de partij lukte het Dick Beking niet een goed plan te vinden tegen Frits Stuger. Rond de dertigste zet stond Frits Stüger zelfs iets beter, maar gaf daarna het initiatief uit handen, gevolgd door een grote fout door onvoorzichtige bezetting van het klassieke centrumveld, wat hem op schijfverlies kwam te staan. Frits speelde daarna nog wel door, maar de strijd was al gestreden

Ook Ton van der Ploeg wist 2 punten te pakken, ietwat verrassend ging dat ten koste van Toys Sheoratan. Toys zocht de aanval, maar het werd klassiek. De kansen leken voor de sympathieke Surinamer te zijn, te meer omdat Ton al gauw had besloten welke kant zijn kroonschijf heen moest. Een inval op veld 22 bood Ton uit het niets echter houvast. Genoodzaakt moest de schijf eraf geruild worden. Een kleine opbouwfase en opnieuw een inval op 22 bracht Toys dusdanig van zijn stuk, dat hij in plaats van sluiten besloot terug te ruilen. De “Coupe Phillipe”die Ton vervolgens mocht uitvoeren was ruim voldoende voor de winst!


Eerste klasse

In de 1e klasse is het ongekend spannend. Kumar Bihari verzuimde te winnen nadat hij een dam op het bord getoverd had tegen Gerard Benning. Nico Verhoeven wist ternauwernood aan grotere schade dan remise te ontkomen tegen Patrick van der Tol, die een uitstekend potje voorschotelde. Door deze 2 remises mogen ook Adri Timp en Arie Koster dromen van een eventueel kampioenschap.

“Een gewaarschuwd mens telt voor twee…”, dat zou je tenminste zeggen. Dit ging woensdagavond niet op voor Gerard Benning. De eerste 30 zetten ging het gelijk op tegen Kumar Bihari maar toen ging het toch mis. Gerard, die vooraf de een oud clubgenoot was gewaarschuwd, liep een van de combinatieve grappen die Kumar had ingebouwd. Een 5 om 4 naar dam was het gevolgd. Gerard had echter het geluk dat hij de dubbeldekker met succes kon insluiten en vervolgens met gelijk spel kon afnemen. Dit feest ging echter niet door want Kumar keek terecht niet meer op een houtje, en gaf er nog 1 bij. In het vervolg dreigde Gerard door kleine combinaties de dam eraf te halen, andersom moest er opgepast worden dat er niet in een volgende truc gelopen werd. Na 57 zetten werd het na een zenuwslopend duel remise.

Nico Verhoeven ontsnapte tegen Patrick van der Tol. In een bekende opening kreeg Patrick een gratis aanval cadeau, iets wat natuurlijk gretig aangepakt werd. Al snel kwam de speler van UDG – Vriendenkring ook op 23 en nadat er een kleine vereenvoudiging volgde waren alle kansen voor hem. In de omsingeling probeerde Nico tegenspel te krijgen maar het was meer tegenhouden. De nummer 2 in de stand had echter het geluk dat Patrick in plaats van door te zetten wat gas terug nam, zodat er na enkele ruilen opgelucht adem gehaald kon worden.

Adri Timp profiteerde optimaal en kwam een punt dichterbij. Aanvankelijk speelde hij en Sjef Valk jr, een vlakke klassieke partij, waarin Sjef beter kwam te staan. Op de 35e zet verslikte Sjef zich echter met een achterlopen waarna Adri voor 2 schijven een doorbraak kon nemen. Zonder vangstelling was er echter geen beginnen aan, en na 46 zetten staakte Sjef de strijd.

Ook Arie Koster wist aan te sluiten door Jaap Langerak te verslaan. Beide wilde winnen omdat dan aansluiting bij de top in het verschiet lag. Jaap nam de aanval en stond na 3 zetten op 24. Deze schijf ging richting 15 en Arie wist handig deze schijf te gebruiken voor combinaties. Tot zet 35 zag Jaap ze wel, maar daarna werd een 3 om 3 doorbraak voor Arie overzien. Jaap speelde voor het verwerkingsproces nog wat zetten, waar direct opgeven ook een goede optie zou zijn geweest.

Vervolgens een remise tussen Arie van Nieuwkerk en Ben van der Linden. Na een normale opening had Arie wel wat terreinvoordeel, maar ook wat temponood doordat zijn lange vleugel wat weinig speelruimte had. Ben was echter bereid dit probleem voor Arie op te lossen, waarna al snel tot remise werd besloten.

Cor van Setten pakte 2 punten tegen Jan van Ee. Met een half open klassieke strategie probeerde Cor kansen te krijgen. Jan ging hier wijselijk niet op in echter kwam hij wel met een hangende schijf op 5 te zitten. In eerste instantie leek dat opgelost te worden maar nadat het kerkhofveld bezet werd speelde Jan in wezen met een schijf minder. Een combinatie op termijn bood Cor schijf en partij winst.

Hans Loots wist uit het niets te winnen van Robert De Wolf. Beide spelers maakte er door passiviteit weinig boeiends van. Het gemakkelijkste spel was wel duidelijk voor de speler van ADG, maar profiteerde niet van de matige positiezetten halverwege de partij. Uiteindelijk verkreeg Robert toch iets van een aanval, maar zette een 2 om 4 open en het was over en uit.

Ook Eric Dubelaar won. Hij zag zijn tegenstander Evert Muis wel erg de korte vleugel opzoeken en verkreeg naar mate de partij volgde een gratis doorbraak op de andere vleugel. Iets actiever spel zou Evert nog wel een punt hebben opgeleverd hebben, maar zover kwam het niet. Een bord ernaast had Dick de Boer al gauw een winnende dubbeldekker verkregen tegen Wim de Jong. Wim had beter de dam voor een schijf minder af kunnen nemen maar ging door. De dam vond een veilig veld achter de schijven en het was hopeloos voor de witspeler.

Harry Vredeveldt heeft wellicht last van een vormcrisis en verloor van Cor Vonk. Ondanks dat hij halverwege het zetje van Bergen nam en een betere stand over had ging het mis. Harry nam te veel risico en Cor ging dwars door de vleugel nadat hij deze had leeg geruild. Het afspel was niet meer te houden voor Harry, die zodoende opnieuw het nakijken had.

De partij tussen Hans Vermeij en Chris Schippers werd remise. Hans opende agressief maar Chris gaf in een KVO de gelegenheid voor een vereenvoudiging. In het vervolg wist Chris toch goede kansen te vergaren, en waarschijnlijk kwam hij wel gewonnen te staan. Deze kans werd echter niet op waarde geschat.

Ook de partij tussen Lennart Bolks en Hennie van Lambalgen eindigde remise. In een partij met wisselende kansen werd het evenwicht niet verbroken waarbij gezegd moet worden dat Lennart een lokzetje naar dam waarschijnlijk terecht niet nam!

De partij tussen Jan Jaap van Horssen en Arie Roos


Tweede klasse

Ton Stoffer heeft zijn voorsprong iets vergroot in de 2e klasse. Helaas is de partij mij nog niet bereikt, hopelijk krijg deze nog binnen één dezer dagen. In zijn vooruitgespeelde partij tegen Anton van Ginkel was de buit waarschijnlijk al vlot binnen waardoor Ton voorlopig kan gaan dromen van een eventueel kampioenschap.

Op de voet gevolgd word Ton door Rene Runhaar, met 1 punt achterstand. Dat had Rene vooral aan zich zelf te wijten. Met behoorlijk positiespel kwam Ruud de Koning dusdanig in de problemen dat het spelen van een zeer slecht eindspel noodzakelijk was. Ruud mocht echter zo naar een 2e dam lopen, waarna het gelijk remise was.

Met 3 punten minder zijn de kansen wel verkeken voor Piet van Dijk. Tegen Andreas Ongers stond hij aanvankelijk prima maar na een foutzet mocht Piet zijn handen nog dichtknijpen met een punt.

George de Groot moest het onderspit delven tegen Adriaan Noorman, die met een gedegen middenveld de strijd aanging. Voor George waren de zetten van Adriaan steeds dreigend. Een verkeerde opstelling koste George uiteindelijk een dammetje tegen, waarna Adriaan de felicitaties in ontvangst mocht nemen.

In de overige partijen wist Willem van Egdom tot winst te komen tegen Jan van der Lit. Beide spelers ruilde af en toe maar de ruilen van Willem gingen voornamelijk voorwaarts wat resulteerde in terrein en partij winst. René Nurmohamed won op de 26e zet verder maar ging daarna ongeconcentreerd verder waardoor Henk Krops nog kon ontsnappen.

Fotoreportage van de 7e ronde om het persoonlijk kampioenschap UPDB
door Harry de Waard
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uitslagen en standen

HOOFDKLASSE
Ronde 7                 
 wo 01-04-2015   Andrew Tjon A Ong (1372)  -  Jelmer Martens (1159)  1 - 1 Partij
 Harry de Waard (1222)  -  Erik Maijenburg (1180)  1 - 1 Partij
 Klaas Bor (1296)  -  Arne van Mourik (1229)  1 - 1 Partij
 Ruud Klaarenbeek (1047)  -  Laura Timmerman (1070)  1 - 1 Partij
 Wouter van Beek (1255)  -  Willem Bor (1048)  1 - 1 Partij
 Cock van Wijk (1220)  -  Evert van de Pol (1105)  2 - 0 Partij
 Fred van Amersfoort (1042)  -  Kennedy Krishnadath (932)  2 - 0 Partij
 Dick Beking (1143)  -  Frits Stuger (961)  2 - 0 Partij
 Ton van der Ploeg (978)  -  Toys Sheoratan (1115)  2 - 0 Partij
 
 
Pl Naam Rating Cat. We Wi Re Ve Pu Wp SB
1  Andrew Tjon A Ong  MF  1372  H  7 4 3 0 11 58 89
2  Jelmer Martens   1159  H  7 4 2 1 10 56 78
3  Harry de Waard  MF  1222  H  7 4 1 2 9 59 68
4  Arne van Mourik   1229  H  7 3 3 1 9 57 69
5  Klaas Bor  MF  1296  H  7 3 3 1 9 57 67
6  Laura Timmerman   1070  H  7 2 4 1 8 59 66
7  Erik Maijenburg   1180  H  7 3 2 2 8 53 52
8  Cock van Wijk   1220  H  7 2 4 1 8 45 44
9  Willem Bor   1048  H  7 2 3 2 7 53 46
10  Fred van Amersfoort   1042  H  7 2 3 2 7 51 39
11  Ruud Klaarenbeek   1047  H  7 2 3 2 7 48 37
12  Dick Beking   1143  H  7 2 3 2 7 40 28
13  Evert van de Pol   1105  H  7 3 0 4 6 44 18
14  Wouter van Beek   1255  H  7 1 4 2 6 42 25
15  Toys Sheoratan   1115  H  7 1 3 3 5 45 25
16  Ton van der Ploeg   978  H  7 2 1 4 5 36 16
17  Kennedy Krishnadath   932  H  7 0 2 5 2 40 11
18  Frits Stuger   961  H  7 1 0 6 2 39 4
 
 
EERSTE KLASSE
Ronde 7                
 wo 01-04-2015   Gerard Benning (995)  -  Kumar Bihari (900)  1 - 1 Partij
 Nico Verhoeven (926)  -  Patrick van der Tol (909)  1 - 1 Partij
 Sjef Valk Jr. (883)  -  Adri Timp (968)  0 - 2 Partij
 Jaap Langerak (843)  -  Arie Koster (967)  0 - 2 Partij
 Ben van der Linden (934)  -  Arie van Nieuwkerk (880)  1 - 1 Partij
 Cor van Setten (1010)  -  Jan van Ee (808)  2 - 0 Partij
 Hans Loots (847)  -  Robert De Wolf (761)  2 - 0 Partij
 Evert Muis (777)  -  Eric Dubelaar (900)  0 - 2 Partij
 Wim de Jong (867)  -  Dick de Boer (976)  0 - 2 Partij
 Hans Vermeij (738)  -  Chris Schippers (862)  1 - 1 Partij
 Cor Vonk (794)  -  Harry Vredeveldt (779)  2 - 0 Partij
 Lennart Bolks (698)  -  Hennie van Lambalgen (795)  1 - 1 Partij
 Jan-Jaap van Horssen  -  Arie Roos (896)  -
 
 
Pl Naam Rating Cat. We Wi Re Ve Pu Wp SB
1  Kumar Bihari   900  1e  7 4 3 0 11 57 84
2  Nico Verhoeven   926  1e  7 4 3 0 11 55 85
3  Adri Timp   968  1e  7 4 2 1 10 59 80
4  Arie Koster   967  1e  7 4 2 1 10 56 74
5  Patrick van der Tol   909  1e  7 3 3 1 9 59 68
6  Cor van Setten   1010  1e  7 4 1 2 9 49 50
7  Gerard Benning   995  1e  7 4 1 2 9 48 51
8  Ben van der Linden   934  1e  7 3 2 2 8 52 51
9  Jaap Langerak   843  1e  7 3 2 2 8 49 49
10  Jan van Ee   808  1e  7 3 1 3 7 58 48
11  Sjef Valk Jr.   883  1e  7 3 1 3 7 51 43
12  Hans Loots   847  1e  7 2 3 2 7 47 44
13  Arie van Nieuwkerk   880  1e  7 1 5 1 7 46 42
14  Dick de Boer   976  1e  7 3 1 3 7 44 40
15  Eric Dubelaar   900  1e  7 2 3 2 7 38 33
16  Jan-Jaap van Horssen   1e  6 1 4 1 6 45 39
17  Arie Roos   896  1e  6 2 2 2 6 45 37
18  Cor Vonk   794  1e  7 2 2 3 6 39 26
19  Wim de Jong   867  1e  7 2 1 4 5 49 29
20  Evert Muis   777  1e  7 2 1 4 5 46 29
21  Robert De Wolf   761  1e  7 1 3 3 5 45 25
22  Hans Vermeij   738  1e  7 1 3 3 5 41 25
23  Hennie van Lambalgen   795  1e  7 0 4 3 4 45 19
24  Lennart Bolks   698  1e  7 0 4 3 4 41 21
25  Chris Schippers   862  1e  7 0 4 3 4 41 20
26  Harry Vredeveldt   779  1e  7 0 3 4 3 43 12
 
 
TWEEDE KLASSE
Ronde 7                
 wo 01-04-2015   Ruud de Koning (691)  -  René Runhaar (762)  1 - 1 Partij
 Piet van Dijk (723)  -  Andreas Ongers (439)  1 - 1 Partij
 Adriaan Noorman (689)  -  George de Groot (438)  2 - 0 Partij
 Willem van Egdom (379)  -  Jan van der Lit (584)  2 - 0 Partij
 Henk Krops (502)  -  René Nurmohamed (669)  1 - 1 Partij
 Ton Stoffer (730)  -  Anton van Ginkel (673)  2 - 0
 
 
Pl Naam Rating Cat. We Wi Re Ve Pu Wp SB
1  Ton Stoffer   730  2e  7 5 2 0 12 56 97
2  René Runhaar   762  2e  7 5 1 1 11 55 78
3  Piet van Dijk   723  2e  7 3 3 1 9 55 61
4  Adriaan Noorman   689  2e  7 4 1 2 9 53 52
5  Ruud de Koning   691  2e  7 2 4 1 8 53 46
6  Andreas Ongers   439  2e  7 3 1 3 7 44 27
7  Anton van Ginkel   673  2e  7 3 1 3 7 44 26
8  René Nurmohamed   669  2e  7 2 2 3 6 52 36
9  Jan van der Lit   584  2e  7 2 2 3 6 47 28
10  Willem van Egdom   379  2e  7 1 2 4 4 45 17
11  George de Groot   438  2e  7 1 1 5 3 43 8
12  Henk Krops   502  2e  7 0 2 5 2 41 10
 
 
De loting voor de 8e ronde (15 april 2015):

Hoofdklasse:
Cock van Wijk – Andrew Tjon A Ong; Jelmer Martens – Arne van Mourik; Klaas Bor – Harry de Waard; Laura Timmerman – Erik Maijenburg; Wim Bor – Frits Stuger; Dick Beking – Fred van Amersfoort; Evert van de Pol – Ruud Klaarenbeek; Wouter van Beek – Ton van der Ploeg; Kennedy Krishnadath – Toys Sheoratan

Eerste klasse:
De loting word woensdag 8 april bekend gemaakt.

Tweede klasse
Andreas Ongers – Ton Stoffer; Rene Runhaar – Anton van Ginkel; Jan van der Lit – Piet van Dijk; Adriaan Noorman – Henk Krops; Willem van Egdom – Ruud de Koning; George de Groot – Rene Nurmohamed

De partijen zijn na te spelen in toernooibase!
Dankzij invoerwerk van Jaap Langerak, Harry de Waard en Erik Maijenburg.