Geen verrassingen in bekerwedstrijdenDe afgelopen week is de strijd om de Jan Bom bokaal begonnen, oftewel de UPDB-bekercompetitie 2012. In totaal 16 damteams zullen in een afvalrace uitmaken wie de uiteindelijke provinciale beker-kampioen zal worden.

Zou het titelhouder LDV Loenen lukken de beker nogmaals in de wacht te slepen? De eerste ronde heeft dit kwartet het overleefd door een 4-4 gelijkspel tegen het iets hoger geklasseerde Austerlitz. In deze wedstrijd overzag Eric Dubelaar een winnende voortzetting en “tuinde” even later in een damzet die op slag verliezend was. Gerrit van Schaick maakte het weer goed door good-old Kobus Dijkhorst positioneel steeds meer in het nauw te drijven. Beide andere duels werden remise.

De twee viertallen van DVSB zijn ook door. Het eerste kwartet liet geen spaan heel van Zenderstad dat met 8-0 huiswaarts werd gezonden. Een gemakkelijk avondje dus voor de Soest-Baarnse dammers, waar Jerrie den Os als eerste de punten binnenhaalde. De DVSB’er was positioneel te sterk voor Theo van Londen. Dat bleek ook Robert Sall, die de stand naar 4-0 tilde. Ook hij kwam tegen Hans Verhoeven geen enkel moment in gevaar. Voorzitter Jelmer Martens toonde zich daarna aan het topbord de meerdere over Antonio Ramirez. Maar ook Gerard van Mourik wist in het eind-spel tegenstander Nico Verhoeven te af te troeven.

Het tweede viertal had meer moeite om de kwartfinale te bereiken maar kon ADG-2 uiteindelijk toch met 5-3 aan de zegekar binden. Na een gelijkwaardige remise van Ton van der Ploeg zette Henk Vogelenzang De Jong de Soest-Baarnse formatie op voorsprong door met fraai oppositiespel Frits Stuger het bos in te sturen. Toch leek het team in de problemen te komen omdat Richard Cousijnsen het erg lastig had tegen Marcel Everloo na een opgelopen schijfachterstand. De DVSB’er knokte zich terug door de stand weer gelijk te trekken en het vervolgens met fraai oppositiespel af te ronden. Voor Dick Roelofs zag het er nog beroerder uit. Hij kon zich wel naar een dam worstelen maar met 3 schijven achterstand was het pleit beslecht.

Voorts werd Loosdrecht afgetroefd door ADC met 3-5. Brammetje Boer kreeg schijfwinst in de schoot geworpen bij René Runhaar, maar zag even later spoken zodat René de zaak weer gelijk kon trekken. Ad Vreeswijk tuimelde n een simpel zetje bij Evert van Grondelle. Beide andere Loosdrechtspelers kregen een mooie aanval die echter niet doorsloeg.

Zenderstad kwam vroeg op voorsprong door een foutje van Leo van Raaij die in een eenvoudige damcombinatie liep. Na afname moest hij met een schijfje minder door. Bij de andere partijen was er zeker geen sprake van een walk over, maar de routine van Rutger Oskam en Ruud de Graaff gaf in het late middenspel de doorslag. Cor van Setten nam een hele dure dam voor 4 schijven en moest uiteindelijk nog knokken voor zijn remisepunt. Einduitslag 7-1!

Tijdens de wedstrijd NDG – DEZ Woerden was er van alles aan de hand in de veel belovende dampartij tussen Cees Kentie en Gerrit IJssel. Maar na een half uurtje spelen maakte de Woerdenaar een behoorlijke fout en strafte Cees dit onmiddellijk af met een drie-om-drie ruil met damdoorbraak.

Gerard Bakker had tegen Bertus Jansen een onregelmatige opening. In het beginnende middenspel kreeg hij na een grote afruil voordeel, maar rondde het uiteindelijk af met een hielslag naar dam. In korte tijd was het dus 4-0 voor NDG. Maar daarna kwam de kentering en wist Johan Strous voor de Woerdense ploeg tegen te scoren. In een spannende vleugelopsluitingspartij tegen Ed Kok en wisselden de kansen. Na een grote schijvenafwikkeling werd alles weer aangeschoven en maakte Ed op de 33e zet een beslissende positionele blunder. Daarna ging het snel bergafwaarts met zijn stelling.

Alle hoop voor NDG was dus gevestigd op Piet Schep. Maar hij had zijn handen vol aan Gerard Benning. De ontknoping kwam in het eindspel. In een dammeneindspel kreeg Piet het steeds moeilijker en wist Gerard zijn eindspel foutloos naar de winst te leiden: 4-4 en DEZ bekert door!

Het eerste achttal van ADG ontving in eigen huis Boboli. De dammers uit het vissersdorp waren niet op zijn sterkst en werden daardoor met 7-1 afgetroefd.

Het was Gerrit de Bruijn die de eerste punten binnenhaalde. Lennart Bolks kreeg al vrij snel in de opening een zware druk op zijn rechtervleugel te verduren. Nadat hij ook nog een damzetje overzag, was het al vrij snel gedaan.

Ook Cees Strooper liet er geen gras over groeien. Tegen Lammert Korlaar kreeg de ADG’er al snel gemakkelijker spel door een evenwichtiger opbouw van zijn schijven over het bord. Met een Coup Royal en de daarbij behorende rondslag gingen in een klap zes schijven van zijn tegenstander van het bord. Over en uit. Na een gelijkwaardige remise van Mark Klein Kranenbarg wist Harry de Waard de eindstand te bepalen op 7-1 door Peter-Frans Koops het nakijken te geven. Aanvankelijk werd het een Roozenburger aan weerskanten die later toch verbroken werd. Na een ruilactie kwam een schijf van de Bunschoter op de tocht te staan. Op lange termijn buitte de ADG’er dit positioneel goed uit en zag de Bunschoter stelling op den duur vastlopen.

Met dezelfde cijfers werd UDG-Vriendenkring onderuit geschoffeld tegen OG Utrecht. Mooi was de prestatie van Arie Koster, die Alfons Ottink in bedwang hield. Alfons kreeg al snel een voorpost op 36 tegenover 46, dat een belangrijk voordeel betekent. Maar Koster verdedigde zich, zoals zo vaak, inventief en taai. De veelvuldig UPDB-kampioen miste de sterkste voortzetting (een snelle doorbraak) waarna het een gelijkwaardige remise werd.

Bekertoernooi UPDB 1/8 finale 2012

 
 

Loosdrecht

-

ADC  

3-5 
1. C.E. van Oosterom  - J. van Laar   1-1 
2. R. Runhaar  - B. Boer  1-1 
3. A. Vreeswijk   - E.van Grondelle 0-2 
4. P. Schuurman  - W. van Stempvoort   1-1 

 

Zenderstad

-

DAWO

7-1 
1. L. Timmerman   - C. van Setten   1-1 
2. R. Oskam - S. Bouw   2-0 
3. B. Habets   - L. van Raaij 2-0 
4. R. de Graaff  - H. v. Lambalgen   2-0 

 

DVSB 2

-

ADG 2

5-3 
1. R. Cousijnsen   - M. Everloo   2-0 
2. H. Vogelenzang de Jong  - F. Stuger  2-0 
3. D. Roelofs  - H. Mulder   0-2 
4. A. v.d. Ploeg - G. v.d. Ham   1-1 

 

NDG

-

DEZ Woerden

4-4
1. E. Kok   - J. Strous   0-2
2. G. Bakker   - B.Jansen   2-0
3. C. Kentie   - G. IJssel Sr.   2-0
4. P. Schep   - G. Benning   0-2

 

ADG 1

-

Boboli Bunschoten

7-1
1. G. de Bruijn  - L. Bolks   2-0
2. C. Strooper   - L. Korlaar   2-0
3. M. Klein Kranenbarg   - W. Bor 1-1
4. H. de Waard  - P.F. Koops   2-0

 

UDG-Vriendenkring 1

-

OG Utrecht

1-7 
1. P. de Heus - W. Ludwig 0-2 
2. A. Koster - A. Ottink 2-0 
3. P. v.d. Tol - C. van Wijk 0-2 
4. F. Dammers - A.van Mourik 0-2 

 

LDV Loenen

-

Austerlitz  

4-4 

1. B.v.d. Linden  - M. Luiten   1-1 
2. F. Aalberts  - R. van Santen   1-1 
3. G. van Schaick   - K. Dijkhorst   2-0 
4. E.Dubelaar   - W.v.d. Broek  0-2 

 

DVSB 1

-

Zenderstad 2  

8-0 

1. J. Martens  - A. Ramirez    2-0 
2. R. Sall   - H. Verhoeven   2-0 
3. G. Van Mourik   - N. Verhoeven   2-0 
4. J. den Os - Th. Van Londen   2-0 
 

Bekijk het bekerwedstrijdenschema na ronde 1...