OG weer de sterkste in Domstadtoernooi


Onder luid applaus werd in de openingsfase van het Domstadtoernooi de thans 93-jarige mevrouw Bom begroet, die het begin van de avond even van de partij wilde zijn. Uw wedstrijdleider had de eer om met haar een flink aantal herinneringen op te halen over echtgenoot Jan Bom, inmiddels al weer tien jaar geleden overleden. De vele keren dat hij uitkwam in het NK, de herinneringen van hotel Nieland in Apeldoorn etc. etc. waren direct al onderwerp van gesprek.
Zij genoot zichtbaar van deze 15e editie die wederom een prooi is geworden voor OG Utrecht.

De domstaddammers gingen net met één puntje meer dan gastheer Zenderstad over de eindstreep. De veelvuldige winnaar scoorde 12 punten door 4 partijzeges en 4 remises binnen te halen. Voor de volle buit waren Wouter van Beek, Auke Zijlstra, Gerard Morsink en Jan Uijterlinde verantwoordelijk. Vermeldenswaard is nog dat Alfons Ottink niet door de stugge verdediging heen kwam van Arie Koster. Een ware nek aan nek race tussen deze twee teams.

Een mooie prestatie leverde de kersverse voorzitter van dc. Zenderstad, Koos van Amerongen, die de bijna UPDB-kampioen Paul de Heus positioneel het nakijken gaf. Maar ook de remise van Rutger Oskam op Cock van Wijk en de winst van Laura Timmerman op Gerard Bakker wil ik niet onvermeld voorbij laten gaan.

De enige nederlaag die Zenderstad leed kwam tot stand op bord 7. Hans Verhoeven moest het onderspit delven tegen UDG/Vriendenkring-speler Evert Muis. Het team haalde brons binnen (6 pnt.) terwijl NDG de rij sloot met 3 wedstrijdpunten. Alleen Arie van Nieuwkerk haalde de volle buit binnen ten koste van Jan van der Lit (UDG/Vriendenkring) terwijl Sjef Valk Jr. de punten deelde met Theo van Londen.

Aan het einde van de avond bedankte Koos van Amerongen iedereen voor hun aanwezigheid en de gezellige damavond. Ook verlootte hij nog enkele gratis inschrijvingen voor het “Zenderstad 50 jaar jong toernooi.” Deze gingen naar Cock van Wijk, Arie Koster en Sjef Valk. Wedstrijdleider Harry de Waard werd ook weer bedankt voor zijn inzet en kreeg eveneens de uitnodiging voor dit evenement, dat zal plaatsvinden op zaterdag 27 augustus in dezelfde lokatie te IJsselstein.

OG Utrecht heeft tot nu toe maar liefst 9 keer de beker met de grootste oren in de prijzenkast mogen zetten, terwijl NDG zich met 5 keer tevreden moet stellen. UDG-Vriendenkring heeft in 1999 voor het laatst het toernooi op haar naam geschreven.

Volgend jaar is UDG-Vriendenkring aan de beurt om het toernooi te organiseren!

Toernooiwinnaar OG Utrecht zal op 11 mei aantreden om de “Supercup”, waar zich inmiddels dv. LDV Loenen (winnaar Vechtstreektoernooi) en DAWO (winnaar Heuvelrugtoernooi) ook voor hebben geplaatst. Op 26 april wordt het Eemlandtoernooi gespeeld en zijn de vier winnaars weer bekend.


De eindstand:

1.OG Utrecht 12; 2.Zenderstad 11; 3.UDG-Vriendenkring 6; 4.NDG 3;

Koos van Amerongen(Zenderstad) – Paul de Heus(UDG-Vriendenkring) 2-0; Ed Kok(NDG) – Wouter van Beek(OG Utrecht) 0-2; Arie Koster(UDG-Vriendenkring) – Alfons Ottink(OG Utrecht) 1-1; Laura Timmerman(Zenderstad) – Gerard Bakker(NDG) 2-0; Stef Baerends(NDG) – Patrick van der Tol(UDG-Vriendenkring) 0-2; Cock van Wijk(OG Utrecht) – Rutger Oskam(Zenderstad) 1-1; Fred Dammers(UDG-Vriendenkring) – Bert Habets(Zenderstad) 0-2; Auke Zijlstra(OG Utrecht) – Piet Schep(NDG) 2-0; Wim de Jong(UDG-Vriendenkring) – Gerard Morsink(OG Utrecht) 0-2; Rob de Meij(Zenderstad) – Kumar Bihari(NDG) 2-0; Arie van Nieuwkerk(NDG) – Jan van der Lit(UDG-Vriendenkring) 2-0; Henk Doedens(OG Utrecht) – Nico Verhoeven(Zenderstad) 1-1; Hans Verhoeven(Zenderstad) – Evert Muis(UDG-Vriendenkring) 0-2; Sjef Valk Sr.(NDG) – Jan Uijterlinde (OG Utrecht) 0-2; René Nurmohamed(UDG-Vriendenkring) – Rob de Wit(OG Utrecht) 1-1; Theo van Londen(Zenderstad) - Sjef Valk(NDG) 1-1..

Foto's van Jan Timmerman

Foto's van Rob de Meij