Andrew Tjon A Ong krijgt concurrentie

Wie wordt er UPDB-kampioen 2023? Alles zal afhangen van de resultaten uit de laatste ronde. Andrew remiseerde met Bram Cysouw, terwijl Arne van Mourik zijn “ex-buurman” versloeg, Harry de Waard. Beiden gaan nu aan kop met 11 uit 7 terwijl de naaste concurrentie 2 punten achterstand heeft.

Andrew Tjon A Ong speelde tegen Bram Cysouw dezelfde opening, die hij vorig jaar tegen hem op het bord zette in de laatste ronde van het Hoogeveen Open toernooi. Toen boekte de Maarssenaar een mooie overwinning, maar nu had Bram een versterking gevonden, waardoor het geen reprise van de vorig partij werd. De flankspelopening werd vlijmscherp gespeeld, maar na een grote afwikkeling speelde Andrew te passief om echt voordeel te halen en eindigde de partij in remise.

De voormalige “buren” Harry de Waard en Arne van Mourik vochten een principiële strijd uit die in flankspel uitmondde. Welke van beide lange vleugels zou sterk genoeg zijn? Uiteindelijk bleek Arne net iets meer vat op de stand te hebben omdat hij het centrum van Harry kon omklemmen. Dat leverde hem een actieve aanval op en nadat de Zeistenaar niet de taaiste verdediging vond dreigde hij onder de voet gelopen te worden. Toch werd het nog even spannend omdat Arne niet de sterkste variant vond om het 4×4-eindspel in te gaan. Maar zoals zo vaak in het eindspel bleek verdedigen nog moeilijker: Zeist – Bunnik 0-2!

Evert van de Pol klom met zijn clubgenoot Bram Cysouw naar een gedeelde 3e plek. Evert speelde tegen Lucien Farzan een gelijkopgaande opening en betraden beide dammers klassieke paden. Evert twijfelde en wist niet of het de juiste keuze was maar het pakte wel goed uit. De Barneveldse dammer kreeg geleidelijk aan voordeel maar ongetwijfeld zal Lucien sterkere voortzettingen hebben gemist. Analyses moeten dit nog uitwijzen. Maar zoals het in de partij ging moest de Maarssenaar offeren en verloor daarna snel de partij.

Fred Wortel maakte een vrije val in het klassement door verlies op Kennedy Krishnadat. De partij kende een rustig verloop waarbij Kennedy de mogelijkheden wilde openhouden om te kunnen switchen naar centrumspel.  Deze switch werd actueler nadat Fred steeds meer voor de rand koos. En hoe gelijkwaardig de stelling ook was, toch verloor Fred…. op de klok, zonde!!

Cock van Wijk haalde de punten binnen ten koste van Jan Ongolesono. Het werd zijn eerste overwinning in dit kampioenschap.

Na een rustige gesloten klassieke opening zette Cock een Hoogland-aanval in. Jan nam eerst de voorpost onder vuur, maar zag al snel in dat daar geen eer aan te behalen viel. Via een grote ruil vanuit Jans linkervleugel werd de voorpost geliquideerd, maar dat ging wel ten koste van het zwarte centrum. In de 10-om-10 stand probeerde de Jan nog wel zijn stelling te repareren op de rechterflank, maar deze manoeuvre werd afgestraft door een wat verborgen hielslag. Einde verhaal voor Jan!
Leo van der Laan troefde clubgenoot Jelmer Martens af. Laatstgenoemde dammer liet zich vrijwillig opsluiten op zijn korte vleugel, kwam daarbij niet los en schatte vervolgens de stelling verkeerd in. De Baarnse dammer haalde de volle buit binnen door eerst schijfwinst binnen te halen. Daarna kreeg Jelmer geen kans meer op herstel.
Nog één partij die in een puntendeling eindigde, maar vraag niet hoe: Ton van der Ploeg schrijft in zijn partij tegen Wim Vlooswijk: “Het kan verkeren dat je denkt gewonnen te staan maar je tegenstander nog net een remisegaatje gevonden heeft. Alleen blijkt dat laatste een winnende voortgang voor je tegenstander te bevatten. Dan mag ik van geluk spreken dat Wim even door de bomen het bos niet meer zag en deze winnende combinatie over het hoofd zag.” Gelukje voor Ton dus en pech voor Wim.

1e klasse

Gerard Benning komt boven drijven….

Na een stroeve start bij het persoonlijk kampioenschap met vier (enige zeer voordelige) remises, staat Gerard Benning na drie keer achter elkaar te winnen, in de top waar hij behoort. Deze ronde was koploper Hensley Nepomuceno zijn slachtoffer. Alleen Jan Koerselman kan deze ronde nog naast hem komen, als hij zijn uitgestelde partij tegen Harry Vredeveldt wint. Een puntje achter hem staan nu Hensley en Arie Koster, die Dirk Bijkerk versloeg. Arie schrijft over zijn partij: “Door een verkeerd geplaatst offer van Dick in het na middenspel was het hierna snel bekeken voor zwart!”

Ben van der Linden smaakte weer eens het genoegen van het winnen door Karel Hammacher terug te wijzen na een simpele dreiging, die door Karel niet werd gezien, te verzilveren.

Ook Hans Verhoeven begint in zijn element te komen; dit keer moest Hans Loots na een lange avond toch het onderspit delven. Hans Loots schreef hierover:

“De partij was afgebroken maar deze heb ik opgegeven na 77 zetten bij een 4 om 2 stand met aan beide kanten een dam. Ik heb deze partij dus na thuiskomst bij het doornemen besloten om op te geven. De partij was daarvoor potremise, maar ik dacht een winnende oppositie te krijgen en zag een achterwaartse afruil (deze hadden wij beiden ervoor niet gezien) over het hoofd en kwam door deze achterwaartse afruil zelf in temponood en belandde in een oppositiestelling, waardoor ik moest offeren om door te breken en hierdoor verloren kwam te staan. Volgens de computer was deze gehele partij gelijkwaardig en had ik de 2 om 3 moeten nemen naar remise, maar Hans Loots wilde per se winnen en kreeg de deksel op zijn neus…… hahaha”.

Hans V. staat nu ook op 8 uit 7, net als Ben van der Linden.  Hans L. blijft op 7 uit 7.

Jaap Langerak en Erik Dubelaar schoven rustig naar een remisestand, maar in het eindspel sloeg de vlam in de pan met winstkansen voor Jaap, die waarschijnlijk de winst miste. Erik hield het hoofd koel en behaalde met een leuke finesse toch nog de remise haven, evenals Hans  Vermeij en Leo van Raaij. Hans schreef daarover: “Over de dampartij kan ik je zeggen dat ik even in het eindspel gedacht heb, dat ik zou gaan winnen, maar er zat voor mij niks meer in dan remise, want alle leuke zetjes werden door Leo zelfs in tijdnood gezien. Leuke avond gehad” – en zo mogen wij het graag horen!

Cor Vonk maakte gebruik van de slechte vorm van Mahesh Shankar om zijn blazoen wat op te poetsen.

2e klasse

In de tweede klasse hadden de winnaars een vrij gemakkelijke avond. Ruud de Koning had geen kind aan Jan Drijver en was vroeg uit, omdat Jan onnodig schijf 45 opschoof en er toen een 2 om 2 naar dam in zat. Jammer voor Jan, want hij bouwde een keurige stand op. Andreas Ongers had zijn avond niet en werd gedecideerd van het bord geschoven door Mario Lambrechts. Prima partijtje, Mario!

Piet van Dijk kon zijn ogen niet geloven toen Roy Verveer een zetje over het hoofd zag. Hij schreef hierover; “Je kunt melden, dat ik het niet al te moeilijk had, het was gelijk opgaand met veel afruilen door Roy Verveer tot hij een niet al te beste zet deed, waardoor ik winst kon halen met doorbraak. Na nog een paar zetten streek hij de vlag”.

Omdat de partij tussen René Runhaar en Sjef Valk is uitgesteld, staat Ruud de Koning bovenaan met 1 punt voorsprong op Sjef Valk, die nog een partij te goed heeft.