ADG verrassend veel moeite met Ons Genoegen 2
(verslag Wim Vlooswijk)
Ons Genoegen 2 -ADG 3-5
Hekkensluiter OG 2 nam het op tegen Koploper ADG. “Een vogel voor de kat!”, zou je denken. Maar het liep heel anders. Aan bord 1 stopte invaller Auke Zijlstra Ben Provoost af, door voortdurend ‘op zeker’ te spelen. En toen Wim Vlooswijk gewonnen kwam te staan tegen Jan de Ruiter en de beide andere partijen nog in evenwicht waren, gloorde er zelfs een overwinning voor de OG-reserves. Wim Vlooswijk won, al maakte hij het zichzelf nog even lastig. Maar Hensley Nepomuceno trapte ‘in extremis’ nog in een handigheidje van ‘oude vos’ Harry de Waard (3 om 2 doorbraak). Bij een 3-3 tussenstand hing alles af van Gerard Morsink die een moeilijk dammeneindspel kreeg tegen Hans Mulder. (Overigens had Hans het al eerder kunnen beslissen.). Het leek nog een lange avond te gaan worden, maar Gerard maakte een simpele fout en Hans won.

 

Slippertje Zenderstad 2 in vijfde ronde

Op dinsdagavond 8 november kwamen alle Zenderstad viertallen in de vijfde ronde van de UPDB in actie.

Zwaar bevochten zege Zenderstad 1
door Laurens Fijn van Draat

In de vijfde ronde van de provinciale hoofdklasse ontving het eerste viertal van Zenderstad de Utrechtse dammers van UDG-Vriendenkring, die aantraden zonder hun topvrouw Ester van Muijen. Op alle borden hadden de IJsselsteiners een flink hogere rating, gemiddeld zelfs bijna 300 punten! Maar een makkelijk wedstrijd werd het niet. Sterker nog, de Utrechtenaren vochten als leeuwen en aan het eind van de avond kon Zenderstad opgelucht ademhalen dat er niet louter remises op het bord waren verschenen.

Op het eerste bord trad Rik Verboon aan tegen Paul de Heus. Na een klassieke opbouw waarin beide spelers een compact centrum neerzetten, kwam er haast automatisch een Hooglandaanval voor de bezoeker op het bord. En daarmee kreeg Rik wat hij graag wilde: een partij met genoeg spanningen om te hopen op een fout van zijn tegenstander. Die bleef echter uit, of in Riks woorden: “Hij speelde alle zetten waarvan ik hoopte dat hij ze niet zou zien”. Na een spannende partij besloten beide kemphanen uiteindelijk tot remise, terwijl de andere drie partijen nog volop bezig waren.

Martijn de Leeuw had op dat moment op bord twee een zeer voordelige stand opgebouwd tegen Jan Ongolesono. In zijn kenmerkende stijl, met alleen maar logische zetten (maar wel precies de juiste logische zet op het juiste moment) drukte Martijn zijn tegenstander langzaam weg. Ook op het vierde bord zag het er niet verkeerd uit voor Zenderstad. Laura Timmerman koos de aanval tegen Kennedy Krishnadath en bouwde haar voordeel langzaam uit. Toch had Kennedy ook nog wel wat tegenspel.

Ondertussen vochten IJsselsteiner Laurens Fijn van Draat en Dirk Bijkerk op bord drie een interessant klassiek duel uit. Dirk probeerde beide vleugels te controleren terwijl Laurens hoopte op voordeel door zijn tempo achterstand. Op de 28e zet zette Laurens heel even het bord in vuur en vlam met de Ghestem doorstoot 28-22, maar Dirk ruilde de lastpost op 22 direct af. Daarop kon Laurens zijn lange vleugel ontwikkelen en die helft van het bord controleren. De strijd zou dus plaats vinden op de andere bordhelft, met als voor de hand liggende optie dat Dirk ruimte zou zoeken met de ruil 23-29. Dat deed hij ook, maar Laurens had hierop een verrassende combinatie voorbereid door dam te geven en door te breken naar 10. Na teruggooien bleef er een 5 om 4 eindspel over dat Laurens had getaxeerd op remise, maar met diverse mogelijkheden voor Dirk om het fout te doen. En tot zijn grote opluchting gebeurde dat ook. Dirk miste op de 54e zet een remise forcing omdat hij op een andere manier remise dacht te forceren. Na de geplande schijf afruil kon Laurens echter verrassend de zwarte dam afnemen door ook zijn eigen dam weg te geven.

Zo kwam Zenderstad op voorsprong en met nog 2 voordelige standen leek er geen vuiltje aan de lucht. In een stand met beiden 9 schijven overwoog Laura het thematische en positioneel zeer sterke 20-25 om daarmee de witte vleugel aan banden te leggen. Gelukkig zag ze op tijd dat daar een geniepige 4 om 4 naar dam op zou volgen. Ze moest toen een andere voortzetting kiezen waarna haar voordeel verwaterde. Ze probeerde nog een leuk offertje maar kwam niet meer tot echte kansen: remise. Ook Martijn liet in een 8 om 8 de voor de hand liggende zet 11-16 achterwege. Dat zou weliswaar schijfwinst opleveren, maar wit had een tegenactie met 25-20 en dan doorlopen naar dam of combineren naar 11. Althans, zo leek het. Maar doorlopen naar dam zou falen door een eenvoudig terugruiltje en voor de fraaie doorbraakcombinatie met slagkeus had wit geen tempo. Na deze gemiste schijfwinst miste zwart 2 zetten later ook nog een kansrijk offer (51… 28-32!) en moest toen in remise berusten.

Na een lange avond nam Zenderstad opgelucht afscheid van de bezoekers, die baalden van een gemiste stunt maar tegelijkertijd ook trots mogen zijn op het geleverde spel. Met de overwinning pakte Zenderstad weer de koppositie in de strijd om de provinciale titel, die een dag eerder tijdelijk door het Amersfoortse ADG was overgenomen. Beide teams gaan nu aan de leiding met vier overwinningen, maar Zenderstad heeft een beter bordsaldo. In de volgende ronde volop spanning want dan staat het onderlinge duel op het programma.

Zenderstad 2 –  Gooi & Eemland 2
(verslag Ed Kok)

Zenderstad 2 speelde ook thuis tegen Gooi & Eemland 2. Gooi & Eemland 2 had de opdracht om zoveel mogelijk bordpunten af te snoepen van Zenderstad 2 dat met het eerste van Gooi&Eemland in de gelijkopgaande race om het kampioenschap in de eerste klasse bezig is.
De paring was gunstig voor Zenderstad maar het pakte vervolgens helemaal anders uit.  Stef Baerends maakte een enorme blunder tegen Hans Vermeij en kon gelijk opgeven, 0-2. De partij van Piet Schep tegen Henk de Groot ging gelijk op, met een gelijkwaardige remise, 1-3. Teamcaptain Ed Kok maakte de stand weer gelijk met een gestroomlijnde overwinning op Jude Kasangaki die teveel inactieve schijven op  zijn linkervleugel hield waardoor de lange vleugel verdedigingsschijven te kort kwam, 3-3.
De partij van Karl van der Horst tegen Adri Butzelaar ging gelijk op. Karl haalde in het eindspel nog een damzetje voor 3 schijven. De dam was te duur om te winnen, dus remise met een 4-4 eindstand.
Een beetje teleurstellend resultaat voor Zenderstad 2  die nu alleen nog bij winst in de volgende wedstrijd tegen het heel sterke Gooi&Eemland 1 kampioen van de eerste klasse wordt.

DAWO Woudenberg 2 – Zenderstad 3
(verslag Ed Kok)

Zenderstad 3 deed heel goede zaken op weg naar het kampioenschap in de tweede klasse met een 5-3 winst tegen DAWO 2. De start was echter niet goed met verlies van Hans Verhoeven tegen Leo van Raaij. Arie van Nieuwkerk blijft (gedeelde) topscoorder in de tweede klasse met weer een winst, nu op Martin van Dijk! Gerard Bakker haalde remise tegen Hennie van Lambalgen waarna alle ogen op de laatste allesbeslissende partij van Jacco Scheper tegen Wim Putman gericht waren.
In een 12 om 12 gesloten klassieke stand wist Jacco Wim vast te pennen waar alleen middels een offer uit te komen was. Met een schijf voor was het nog hard werken voor de winst maar het overmachtseindspel werd vakkundig gewonnen door Jacco.

Een mooi resultaat voor Zenderstad 3 dat met de wedstrijden tegen LDV 2 en DC Hilversum 3 nog te gaan aan 2 punten waarschijnlijk al genoeg heeft voor een kampioenschap!

 

Gooi&Eemland 1 verslaat de reserves van UDG-Vriendenkring
(Verslag Paul de Heus)

UDG-Vriendenkring 2 ontving het sterke Gooi&Eemland 1. De 2-6 nederlaag was niet onverwacht, achteraf zei teamcaptain Arie Koster dat hij bang was geweest voor een afstraffing met 8-0, dus het viel mee…

Sjef Valk was het eerste uit: een goede remise tegen Bert Roest die totaal geen grip op de stand van de sterk spelende Sjef kreeg.

Arie Koster verloor, dat overkomt de altijd gedegen spelende Arie niet vaak. Oorzaak was een voorpost die hij op de 29e zet innam. Die kon hij niet voldoende verdedigen en Leo van der Laan won een schijf en al snel de partij.

Kennedy Krishnadath speelde een goede partij tegen Richard Cousijnsen, maar het krachtsverschil was te groot. Kennedy probeerde met het spelen op zetjes nog te redden wat er te redden viel, maar er was geen houden meer aan.

Patrick van der Tol koos tegen Jelmer Martens voor een opvallende opstelling van zijn korte vleugel. Zo rond de 30e zet liet Jelmer Patrick ontsnappen uit zijn penibele situatie en toen werd het alsnog een gelijkwaardige remise.

 

Verrassende nederlaag van DAWO tegen Austerlitz
(verslag Cor van Setten)

Ten aanzien van het Heuvelrug toernooi jl. waar DAWO een ruime overwinning boekte, werd het nu een zeperd voor de dammers uit Woudenberg.

Dick van der Velden, dit keer op bord 1, hield het tegen Wim van de Broek keurig op remise, wat Wim een blauwe notering opleverde.

De partij Cor van Setten – Herman Keereweer was een partij met veel fouten van beide kanten. Op de 32e zet van zwart speelde Herman 16 – 21, beter was 18 – 22, 39 – 33, wat anders en daarna volgt van zwart 24 – 30 met schijf winst. Op zet 42 van wit, 39 – 33, zat er een slagzet in die Herman niet gezien had, 24 – 30 en 15 – 20 met 6 – 11 en winst. Dus 2x ontsnapt. Na de 44e zet van zwart ging het toch mis voor zwart met 26 – 21 enz. dus een onverdiende overwinning voor wit.

De partij Henk Zoonen – Jaap Veld ging lange tijd gelijk op, maar Jaap zijn rechtervleugel werd zo dun, dat in het eindspel Henk dit vakkundig afspeelde naar winst.

Op bord 4 speelde Saan Bouw tegen de UPDB voorzitter. In een gelijkwaardige stand nam Saan na heel lang nadenken op de 32e zet een ruil met 23 – 28. Hij had in die stand waarschijnlijk kunnen winnen, door 24 – 29, 19 x 30, 35 x 24, dan 23 – 28, 32 x 23, 18 x 40, 45 x 34 en dan 17 – 21, 26 x 17, 12 x 43!!!  Nu trapte Saan in remisestand in een verliezende combinatie.

Al met al geen beste beurt voor DAWO en opeens zijn er degradatiezorgen.

 

Gooi&Eemland 2 helpt Gooi&Eemland 1 richting kampioenschap

“We moeten proberen zoveel mogelijk punten proberen te scoren, zodat we in de laatste wedstrijd tegen Zenderstad 2 beter met bordpunten staan” zo zei wedstrijdleider Leo van der Laan tegen zijn viertal van Gooi&Eemland 1. De gehoopte 8-0 werd ‘slechts’ 6-2. Bert Roest kon niet winnen van Sjef Valk en Jelmer Martens vergat te winnen van Patrick van der Tol.

Edoch Gooi&Eemland 2 hielp fantastisch mee door een dag later de concurrent op 4-4 te houden met een pluim voor Hans Vermeij die in een gewaagde kerkhofstand de feitelijk sterkere Stef Baerends met een slagzet op de rug legde. Hierbij het verslag van Adrie Butzelaar over deze wedstrijd:

Missie geslaagd, Gooi&Eemland 2 houdt Zenderstad 2 op 4-4
(Verslag Adrie Butzelaar)

Om minimaal 3 bordpunten te pakken, had ik de sterkste spelers op de achterste borden gezet. Telepathie of toeval, onze tegenstander Zenderstad deed dat ook. Daarom zat de jarige Jude Kasangaki op bord 3 tegenover Ed Kok. Ed nam een overwicht op zijn rechterkant, nam een doorbraak en trakteerde Jude op een nederlaag.

Maar het begon met de merkwaardige partij van Hans Vermey op bord 2 tegen de sterke Stef Baerends (270 pt meer). Stef begon dreigend, nam een betere positie in en leek het af te maken. Maar hij maakte een blunder, waardoor Hans met een 2 om 3 dam kon halen en de eerste 2 punten waren voor ons.

Bij Henk de Groot tegen Piet Schep op 4, was het doorbreken of tegen houden. Henk koos voor het eerste en de partij wandelde naar remise.

Met 3 bordpunten was de missie geslaagd. Captain Adrie Butzelaar mocht op bord 1 nog een toetje nemen tegen Karl van der Horst. Karl nam in de 54e zet de 5 om 3 damdoorbraak, die er al een hele tijd in zat. Maar hij liet mij naar 36 lopen en toen Adrie de dam met 2 schijvenoffer van de lange lijn kon laten wegslaan, was het remise met 4-4 als eindstand. Over 2 weken heeft ons 1e viertal op de dag, dat Nederland zijn WK wedstrijd speelt, genoeg aan een gelijkspel om kampioen te worden.

Toch genoeg bordpunten
(Verslag Bert Roest)

Een dag eerder was het eerste team van Gooi&Eemland op bezoek in Utrecht om het op te nemen tegen UDG- Vriendenkring 2.

Bert Roest speelde in aanvang een klassieke partij tegen Sjef Valk en die partij ontaardde in een zeer vreemde stand en een teleurstellende remise was het hoogst haalbare.

Arie Koster nam in het middenspel tegen Leo van der Laan een te gewaagde Rozenburg positie in en dat leidde schijfverlies in. In het eindspel ging het bijna nog mis voor Leo maar de winst was verdiend.

Lange tijd was de partij tussen Richard Cousijnsen en Kennedy Krishnadath redelijk in evenwicht. Totdat bleek dat Richard in het eindspel een vracht tempi meer had en op de vleugels superieur was. Dat leidde tot doorbraak naar dam en de winst.

Jelmer Martens kwam richting eindspel steeds beter te staan. Maar hij vergat op de 52e zet naar winst af te wikkelen i.p.v. 42-38 zou 29-24 misschien winst betekenen. Knap wist Patrick van der Tol daarna een remise af te dwingen.